Eker olarak, Otizmli Bireyler İş Gücünde iş modelimiz kapsamında 1 proje yöneticisi, 4 iş koçu ve 13 otizmli personeli istihdam ediyoruz. Hedefimiz daha fazla kurumun otizmli bireyleri istihdam etmesi.
Bunu hayata geçirebilmek için Otizmli Bireyler İş Gücünde bünyesindeki uzman ekibimizle birlikte, otizmli bireyleri istihdam etmek isteyen kurum ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizle destek oluyoruz. Otizmli bireylerle çalışmak isteyen kurum ve kuruluşlara süreçlerin daha kolay geçmesi için rehberlik ediyoruz. Ne kadar fazla sayıda otizmli bireyin istihdam edilmesine katkı sunabilirsek bu bizim için o kadar büyük bir mutluluk!
Eğitim ve danışmanlık hizmetlerimiz, ihtiyaçlarınıza uygun olarak dört adımda yapılandırılmıştır. Tüm adımları bir arada alabileceğiniz gibi, yalnızca ihtiyacınıza yönelik olanları da tercih edebilirsiniz. İlk iki adım olan İş Modeli Belirleme ve Yol Haritası Eğitimi’ni çevrim içi olarak da sunuyoruz. Toplumsal faydayı artırma hedefimiz doğrultusunda, bu hizmetlerimizi sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarına daha erişilebilir hale getirmek için destek sağlıyoruz.
1. İş Modeli Belirleme
Yer: Yüz yüze ya da çevrim içi
Bu adımda kurumların otizmli bireyleri istihdam edebilmesi için onların ihtiyaçlarına uygun çeşitli iş modeli alternatifleri sunuyoruz. Firmanızdaki koşullara ve firmanızın ihtiyaçlarına uygun olan istihdam modelini belirlemenizde destek veriyoruz.
İhtiyaç Analizi
- İşe alım hedeflerinizi, hangi departmanlarda otizmli bireylere istihdam yaratmak istediğinizi öğreniyoruz.
- Şirket kültürünüzü ve değerlerinizi inceleyerek, otizmli bireylerin uyumunu kolaylaştıracak faktörleri belirliyoruz.
- Mevcut insan kaynakları politikalarınızı ve uygulamalarınızı değerlendiriyoruz.
İş Analizi
- Otizmli bireyler için uygun olabilecek iş pozisyonlarını ve görev tanımlarını belirliyoruz.
- Çalışma ortamının fiziksel düzenlemesi, ışıklandırma, gürültü seviyesi gibi faktörleri değerlendirerek, otizmli bireyler için uygun hale getirilmesi için önerilerde bulunuyoruz.
- İş güvenliği ve sağlığı önlemleri açısından gerekli düzenlemeleri firmanın İSG uzmanı ve iş yeri hekimiyle birlikte tespit ederek otizme duyarlı risk analizi gerçekleştiriyoruz.
Bütçe ve İnsan Kaynakları Değerlendirme
- Otizmli bireylerin istihdamı için ayrılan bütçeyi ve bu bütçenin nasıl kullanılacağını planlıyoruz.
- İş koçu, mentor veya diğer destekleyici personel ihtiyacını belirliyoruz.
- Eğitim ve danışmanlık hizmetleri için gerekli kaynakları tespit ediyoruz.
Kuruma Özel İş Modeli Belirleme
- Birlikte yürüttüğümüz görüşme ve analiz süreçleri sonrasında, şirketinize en uygun iş modelini belirlemeniz için destek vererek, önerilerimizi sıralıyoruz.
- Önerdiğimiz modelin uygulanması ve sürdürülebilirliği için gerekli adımları belirliyoruz.
Örnek İş Modelleri:
- Otizmli Bireyler İş Gücünde: Her üç otizmli birey için bir iş koçu destek vermektedir. İş koçları dış ilanla seçilebileceği gibi firma içinden uygun adaylar da değerlendirilebilir. İş koçları otizmli bireylerin iş yerinde uyum sağlamaları ve verimli çalışmaları için sürekli destek sağlar. Belirlenen kişi uzman kurumlardan otizm ve uygulamalı davranış analizi eğitimi aldıktan sonra Eker’de iş koçluğu eğitimi alır.
- İş Koçu Destekli İstihdam: İş koçları bireyin ihtiyaç seviyesine göre iki, üç veya dört otizmli bireye destek verir. Bireyin bağımsızlaşması durumunda destek kademeli olarak azaltılır, gerektiğinde geri çekilebilir. İş koçu dış ilanla seçilebileceği gibi firma içinden de uygun adaylar değerlendirilebilir. Belirlenen kişi iş koçluğu eğitimi alır.
- Mentorluk Programı: Kurum içinde iş koçluğu eğitimini alan bir mentor, otizmli personele bire bir destek sunar. Mentorluk desteği birey bağımsızlaştıkça kademeli olarak azaltılabilir. Program, otizmli personelin bağımsız bir şekilde çalışmasını destekler. Bu programda çalışacak otizmli adaylar hafif düzeyde destek ihtiyacı olmalıdır.
- Staj Programı: Otizmli birey, iş koçluğu eğitimi almış bir mentor ile belirli günlerde iş yerine gelerek stajını gerçekleştirir. Birey, bu süreçte çalışma disiplini kazanır ve staj sonrasında tam zamanlı bir çalışan olarak istihdam edilebilir.
2. Yol Haritası Eğitimi
Yer: Tek gün olan eğitim çevrim içi ya da yüz yüze (firmanın kendi lokasyonunda veya Eker fabrikasında), iki gün olan eğitim saha ziyaretleri sebebiyle Eker fabrikasında
Katılımcı Sayısı: En fazla 20 kişi (ihtiyaca göre sınırlı katılımla yapılabilir)
Süre: 09.00 - 16.00
Bu adımda otizmli bireylerin istihdam edilmesini hedefleyen firmalara, sürdürülebilir bir istihdam sürecini sağlamak amacıyla adım adım rehberlik eden kapsamlı bir eğitim sunuyoruz.
Eğitimin Amacı:
- Firmaların otizmli bireylerle çalışma sürecine dair bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak.
- İşe alım öncesi hazırlık süreçlerinden başlayarak otizmli bireylerin iş hayatına dahil olma ve uyum süreçlerini desteklemek.
Eğitimin İçeriği:
- Otizm Spektrum Bozukluğu ve OBİG: Otizm spektrum bozukluğu hakkında farkındalık yaratarak, iş hayatında otizmli bireylerin yerine dair bilgilendirme yapılmaktadır.
- İş Yerinde Otizm: Çeşitlilik ve kapsayıcılık odağında otizmli bireylerin iş hayatındaki yeri ve firmanın daha kapsayıcı bir hale gelmesi için yapılabilecek uyumlaştırma çalışmaları anlatılmaktadır.
- Hazırlık Süreci: Firmanın otizmli bireylerle çalışmaya hazır hale gelmesi için yapılacak çalışmalar anlatılmaktadır.
- İşe Alım Süreci: Otizmli personelin işe alım sürecinin aşamaları anlatılmaktadır.
- Adaptasyon ve Bağımsızlaştırma Süreci: İşe alım süreci sonrasında oryantasyon süreci, görsel düzenlemelerin yapılması, makul uyumlaştırma çalışmaları, iş becerilerinin kazandırılması ve desteklerin geri çekilerek bireyin bağımsızlaştırılması gibi aşamalar anlatılmaktadır.
Uygulama ve Saha Gözlemi:
Eğitimin ilk gününde, işe alım, hazırlık ve adaptasyon süreçlerinde yapılacak uygulamalar detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Katılımcılar, otizmli bireylerle nasıl çalışılacağına dair pratik uygulamalara dahil edilerek bu süreçlere dair deneyim kazanırlar. İkinci günün öğleden sonrasında ise üretim alanımız, dinlenme ve çalışma odalarımız ziyaret edilerek, otizmli bireylerin iş ortamındaki uyum süreçleri ve çalışma düzeni yerinde gözlemlenir. Bu gözlemler, katılımcılara uygulamalı bir perspektif kazandırmayı amaçlamaktadır.
Eğitim Formatı:
- Bir Günlük Eğitim: Teorik olup online veya firmanın kendi lokasyonunda olabilir.
- İki Günlük Eğitim: Teori, uygulama ve saha gözlemi içermektedir. İlk günü online veya firmanın kendi lokasyonunda, ikinci gün Eker fabrikasında olacaktır.
3. İş Koçluğu Eğitim Programı
Yer: Yüz yüze (Eker fabrikasında)
Bu adımda otizmli ve gelişimsel yetersizlikleri olan bireylere iş başında destek sağlayacak iş koçlarının yetiştirilmesi için kapsamlı bir eğitim programı sunuyoruz. Prof. Dr. Atilla Cavkaytar danışmanlığında hazırlanan eğitim programını Psk. Alperen Aşanbuğa ve iş koçları ile birlikte vermekteyiz.
Program Yapısı:
- Eğitim programı firma ihtiyacına göre iki veya üç hafta sürelidir.
- İlk hafta teorik eğitim, ikinci ve üçüncü hafta iş başında uygulamalı eğitimden oluşur.
Teorik Eğitim: (1. Hafta)
- İş koçluğuna hazırlık
- İşe alım süreci
- Hazırlık süreci
- İşe ve iş yerine uyum süreci
- Bağımsızlaştırma süreci
Uygulamalı Eğitim: (2. ve 3. Hafta)
- İş Başında Gözlem ve Uygulama: Eğitim süresince gerçek çalışma ortamında iş koçları gözlem yapar ve iş başında uygulama yaparak pratik kazanır.
- Sürekli Geri Bildirim ve Değerlendirme: İş koçları uygulamalı eğitim boyunca düzenli olarak geri bildirim alır ve değerlendirilir.
4. Danışmanlık Hizmetleri
Yer: Yüz yüze (Çevrim içi ya da kurumun kendi lokasyonunda)
Bu son adımda danışmanlık hizmetlerimiz, işe alım sürecinden başlayarak iş başında devam eden ve sürdürülebilir bir uyum sağlanmasını amaçlayan bir süreci kapsamaktadır. Otizmli bireylerin iş hayatına katılım süreçlerinde ihtiyaç duyabilecekleri her türlü danışmanlık hizmetini sağlamaktayız.
Hangi aşamalarda danışmanlık sağlıyoruz?
4.a. İş İlanı ve Otizmli Aday Belirleme:
- Otizmli bireylerin çalışabileceği pozisyon için uygun iş ilanı İK uzmanı ile birlikte hazırlanır.
- İş ilanlarında otizmli bireylerin güçlü yönlerine odaklanan beceri ve nitelik detayları yer alır.
- Uygun aday havuzundan, firma ihtiyaçlarına en uygun otizmli adaylar belirlenir.
4.b. İşe Alım Süreci:
- Otizmli adaylarla yapılacak mülakatlar ve değerlendirme süreçlerinde insan kaynakları (İK) uzmanlarına destek sağlanır.
- Mülakatlarda, otizmli adayların yetenek ve becerilerinin ortaya çıkmasını sağlayacak uygun değerlendirme yöntemleri kullanılır.
- İşe alım sonrası uyum sürecine ilişkin yönlendirmeler yapılarak, otizmli bireylerin işe başarılı bir geçiş yapmaları için İK uzmanlarına rehberlik edilir.
4.c. İş Analizleri:
- Firma içinde otizmli yeteneklerin verimli şekilde çalışabileceği alanlar belirlenir.
- İş analizleri sayesinde her bireyin becerilerine uygun görev tanımları yapılır.
- Otizmli bireylerin çalışacağı pozisyonların gerektirdiği görevler, iş ortamı ve ekipmanlar analiz edilerek gerekli düzenlemeler planlanır.
4.d. Uyumlaştırma Çalışmaları:
- İş yerinde, otizmli bireylerin ihtiyaçlarına uygun düzenlemeler yapılır.
- Sessiz alanların oluşturulması, görsel destek materyallerinin kullanılması gibi uyumlaştırma çalışmaları planlanır.
- İş güvenliği için gereken tüm önlemler, otizmli bireylerin güvenliği ve ergonomisi göz önünde bulundurularak yapılır.
4.e. İş Koçu ve Otizmli Personel Değerlendirmesi:
- İş koçlarının performansları ve otizmli personellerle olan uyumları altı ayda bir gözden geçirilir.
- Otizmli bireylerin iş ortamındaki ilerlemesi, ihtiyaç duyulan destek düzeyi gibi faktörler dikkate alınarak değerlendirme yapılır.
- Gerektiğinde iş koçları ve otizmli bireylere ek destekler sağlanarak iş yerindeki performans ve uyum artırılır.
4.f. Süpervizyon:
- Her ay düzenli olarak iş başında süpervizyon hizmeti sağlanır.
- İş koçları ve otizmli bireyler gözlemlenerek destek ihtiyacı ve gelişim alanları belirlenir.
- Süreç içinde verilen geri bildirimlerle otizmli bireylerin işyerindeki uyumu ve iş koçlarının destek kalitesi iyileştirilir.